به گزارش مرکز خبر و اطلاعرسانی جامعةالمصطفی، حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی، در ابتدای سخنان خود، ضمن تبریک فرارسیدن هفته پژوهش و هفته وحدت حوزه و دانشگاه و نیز گرامیداشت یاد دانشمند شهید، دکتر فخریزاده، پژوهش و تولید علم را زیربنا و اساس پیشرفت و رشد مراکز علمی خواند.
رئیس جامعةالمصطفی با تأکید بر اینکه هر جامعه پویا برای پیشرفت و توسعه، نیازمند پژوهش است، خاطرنشان کرد: از دیرباز، مسلمانان سابقه طولانی در عرصه تولید علم و پژوهش داشتهاند و این ظرفیت برای جهان اسلام وجود دارد که دیگر بار پرچمدار علم و دانش در جهان باشد. متأسفانه، جوامع اسلامی با سالها عقبماندگی در عرصه علم و دانش روبهرو بودند که بررسی علل و عوامل آن نیازمند فرصت دیگری است، ولی در یکی دو قرن اخیر، تحقق نوعی خودآگاهی، سبب حرکت به سوی مسیر درخشان گذشته شده است.
وی با اشاره به تلاش جریانهای مختلف در جوامع اسلامی برای حرکت به سمت و سوی پیشرفت علمی، با رویکردهای خاص خود، ابراز داشت: نخستین جریان بر بازگشت به سنت سلف صالح تأکید دارد که در جای خود، امر درستی است و بخشی از عقبماندگی ما به دلیل رها کردن سنت های اصیل و کارآمدی است که در عرصههای مختلف از جمله در علم و دانش داشتیم. گروهی نیز به دنبال توانمندسازی جامعه اسلامی و رسیدن به پیشرفتهای علمی و پژوهشی با رویکرد دنبالهروی از راه جوامع پدیدآورنده تمدن جدید هستند و تجربههای دیگران را برای پیمودن راه ترقی و توسعه به کار می گیرند.
رئیس المصطفی هر دو رویکرد را در جای خود درست خواند و افزود: با وجود این، تنها اکتفا نمودن به بازگشت به سنتها یا تکیه بر راه دیگر جوامع به صورت انحصاری جای تأمل دارد؛ بنابراین، رویکرد اعتدالی و مؤثر، دنبال نمودن رویکردی مرکب از این دو نگاه است به صورتی که سنت را در راه خدمت به پاسخگویی به مسائل جدید بشر قرار دهیم و در این مسیر، از تجربههای نو نیز بهرهمند شویم.
وی ترسیم افقهای تازه را برای بشریت با تکیه بر سنت و بهرهگیری از تجربههای نو، یکی از رویکردهای گفتمان انقلاب اسلامی دانست و اظهار داشت: کانون تبیین این رویکرد و نشر و توسعه آن، مراکز علمی، دانشگاهها و مراکز آموزشی- پژوهشی حوزههای علمیه هستند که انتظار میرود با تبیین این نگاه در عرصههای گوناگون، جامعه را از دستاوردهای گرانقدر آن بهرهمند نمایند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی جامعةالمصطفی را یکی از مراکز آموزشی و پژوهشی بینالمللی دانست که مفتخر به دفاع از این نوع نگاه و اندیشه است و تصریح کرد: جامعةالمصطفی نهادی علمی است که از دامن انقلاب اسلامی روییده و امروز به درختی تنومند مبدل شده است که ثمرات آن در سراسر دنیا دیده میشود.
وی جامعةالمصطفی را در خدمت جامعه بشری و ارزشهای الهی و انسانی دانست و خاطرنشان کرد: ارزشهای انسانی همچون عدالت، که امروز در معادلات روابط بینالمللی کمتر از آن نشانی مییابیم و سکوت مجامع و نهادهای بینالمللی در برابر رنج میلیونها انسان در یمن تنها نمونه ای از آن است، در چند صد سال گذشته به اشکال مختلف توسط سلطهجویان و اصحاب قدرت و ثروت در جهان به زیرپا نهاده شده است. نمونه این خوی استبدادی و سلطهجویانه را میتوان در رفتار دولتی دید که آشکارا حامی و بنیانگذار گروههای تروریستی و خشونتطلب در منطقه است و اکنون نیز نهادی علمی مانند جامعةالمصطفی را تحریم مینماید.
وی تحریم جامعةالمصطفی را توسط ایالات متحده امریکا، جنگی روانی و اقدامی فاقد ارزش عملی خواند و تصریح کرد: این منش دولتهای سلطهگر است که با ابهتی کاذب، دیگران را مجبور به پیروی از خواستههای نامشروع خود مینمایند. گر چه این شگرد امروز تا حد زیادی کارایی خود را از دست داده، ولی تحریم نهادی علمی که در خدمت اهداف انسانی، معنوی و عدالتخواهانه است، بدعتی خطرناک و نمونه آشکاری از علمستیزی توسط دولتی سلطهجوست.
رئیس جامعةالمصطفی توجه عالمان و پژوهشگران به این حقایق و دنبال نمودن راه حل برای علاج این مشکلات را ضروری دانست و گفت: پژوهشهای ما اگر قرار است کاربردی، ناظر به مشکلات جامعه بشری و گرهگشا باشد، باید به این مسائل بپردازد.
وی نگارش پایاننامه و رسالههای علمی را ظرفیت بزرگ پژوهشی در اختیار جامعةالمصطفی دانست و ابراز داشت: تقاضای ما از استادان و پژوهشگران این است که به کاربردی کردن موضوعات تحقیق توجه بیشتری داشته باشند. صدها نفر در سال، پایاننامههای خود را در موضوعات مختلف تدوین مینمایند و این ظرفیت بزرگ میتواند از صدها مسئله ما گرهگشایی نماید.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی با اذعان بر وجود برخی کمبودهای زیرساختی در بخش پژوهش، یادآور شد: مسئولان برای رفع این نواقص باید چارهاندیشی نمایند، ولی باید توجه داشت مهمتر از تجهیزات سختافزاری، نیروی انسانی کارآمد و خلاق است. حضور مدیران و برنامهریزان خلاق و کارآمد و نیز پژوهشگران پرهمت، پرتلاش و آشنا با مشکلات و چالشهای حوزههای پژوهشی، میتواند کمبودهای بخشهای دیگر را جبران نماید.
وی حضور چهرههای درخشان علمی را در تاریخ حوزههای علمیه، الهامبخش دانست و گفت: تلاش علمی بزرگانی مانند علامه طباطبایی، علامه امینی و... در عصر معاصر تا آثار درخشان علمی برجای مانده از سلف صالح ما مانند علامه حلی، شیخ مفید، خواجه نصیر طوسی و...، که با قلت امکانات، کارهای بزرگی را به سرانجام رساندند، بیانگر این است که با نیروی انسانی کارآمد و پرتلاش میتوان بر هر کمبودی فائق آمد و توجه بیشتر به این مسائل میتواند حداقل دستاورد ما در هفته پژوهش باشد.
رئیس جامعةالمصطفی، در پایان، از تلاش همه پژوهشگران ارجمندی که آثار علمی آنان در هفته پژوهش در قالبهای مختلف نمایشگاه، رونمایی از آثار، برگزاری نشست و میزگرد علمی و... ارائه گشته، به توسعه و پیشرفت کاروان علمی و پژوهشی جامعةالمصطفی کمک شایانی مینماید، تقدیر و تشکر نمود.